Hemmateater – det ultimata helgnöjet!

Försöker du komma på något nytt att göra med ungarna till helgen? Upptäck det roliga med hemmateater! Här kan du inte bara ha kul med dina egna barn, du kan också bjuda över deras kompisar, den närmsta familjen eller egentligen vilka du vill – bara du sätter ambitionsnivån, och den kan egentligen ligga precis var du vill.

 

Hur storslaget kan det bli?

 

En hemmateater är precis vad det låter som – att fixa en teater i ditt eget vardagsrum! Det roliga med hemmateater är att det kan vara precis så litet eller stort som du vill. Du kanske vill ha något att göra en timme på eftermiddagen? Släng fram lite 1980-tals maskeradkläder och återupplev barndomen med den nya generationen, så kanske de förstår hur Ghostbusters var back in the day! Skriv en kort pjäs med ungarna eller låt dem arbeta själva, och tänk på att inte göra det mer komplicerat än det behöver vara – hellre något litet än inget alls.

ghostbusters-maskeraddrakt-1

Who you gonna call?

 

Eller vill du satsa lite större? Bygg upp en riktig scen med lite gardiner, girlanger och flyttpallar att stå på, så känns allt större och bättre ju mer du kör på. Bjud in grannarna eller familjen, eller låt barnen göra jobbet och ta inträde som de kan lägga på godis, spel, eller kanske till och med nya maskeradkläder.

 

Saker att tänka på

 

Det finns ett par saker att tänka på när man fixar till en hemmateater, och den kanske viktigaste har vi redan tagit upp – att sätta en rimlig ambitionsnivå. Det är ingenting fel med att satsa stort, men det kan vara bra att se till att man bemästrar det lilla först – så satsa först på något enkelt, annars riskerar både du och ungarna att bli avskräckta.

 

En annan viktig sak att komma ihåg och som väldigt ofta missas är att se till att allt handlar om ungarna, inte om dig. Oavsett hur bra förälder du är är det ett vanligt misstag, och det kan göras ganska enkelt. Tänk därför alltid på vem du gör det här åt, och även om det såklart är helt okej att hjälpa dem kan det snabbt bli så kul att du råkar stjäla lite av rampljuset.

 

Slut på idéer?

 

Känner du inte att du kommer på så mycket du kan göra med teatern rent konkret? Det är lätt hänt. Ibland kommer barnen själva på riktigt spännande och smarta idéer, men ibland behöver de hjälp, och det är där du kan komma in i bilden. Genom att ge dem ett tema, en tidsperiod eller grunden till ett karaktärsdrama kan tankarna snabbt börja flyta, och snart kommer du att märka att det enda du behöver göra är att luta dig tillbaka och njuta av showen.

 

Självklart går det också utmärkt att iscensätta de “manus” som redan skrivits. Gillar de något speciellt TV-program, en film, en bok, ett spel eller till och med en existerande pjäs fungerar det ofta fantastiskt att bara tipsa dem att spela upp just den. Antingen kan de spela upp en favoritscen, eller så kan de helt enkelt ta karaktärerna och miljön och skriva och spela upp en ny scen!


Så vad är det viktiga att ta hem av det hela? Att våga prova något nytt! Barn kan tyvärr lätt fastna i rutiner, och då är det viktigt att skaka om allt – där är hemmateater bland det bästa som finns. Lycka till!

 

Här är några idéer från festli.se:

 

hippie-kostym

Hippiekostym för barn

piratdrakt

Tjejpirater – det ballaste som finns!

 

Övriga bildkällor: wikimedia commons